Tormod (80) og barnebarnet Tormod (11) løper sammen 

Eldst og yngst i bakken 

2 X TORMOD: BESTEFAR TORMOD HØIMYR OG BARNEBARNET TORMOD HØIMYR BRÆKKE SKAL BEGGE DELTA I DEN TIENDE UTGAVEN AV LANDFALLHYTTA OPP. FOTO: PRIVAT

Tormod Høimyr løp i sin tid samtlige 30 helmaraton i Drammensmaraton, og i høst er den spreke 80-åringen klar for sin tiende strake Landfallhytta Opp.

Da står også barnebarnet med samme navn, Tormod (11), på startstreken sammen med bestefar. Duoen kan fort bli eldst og yngst i jubileumsutgaven av motbakkeløpet Landfallhytta Opp i Drammen som arrangeres tirsdag 10. oktober (kl. 19.00).

- I fjor slo barnebarnet meg med rundt seks minutter. Det er klart at det er morsomt å slå bestefaren sin, humrer Tormod Høimyr.

Den spreke 80-åringen fra Drammen har drevet med løping som mosjonsidrett i 50 år, og han blir aldri lei.Fra 1976 til 2005 løp Høimyr samtlige 30 helmaraton i Drammensmaraton, inkludert én gang på krykker!

Siden 2005 har ikke den fulle maratondistansen stått på menyen i sistnevnte arrangement.

Det siste tiåret har Tormod heller satset på Landfallhytta Opp som sitt løp på høsten. Motbakkeløpet så dagens lys i 2008, og ble straks populært. Superveteranen har også her deltatt i samtlige utgaver – ni hittil. Han er klar for sin tiende Landfallhytta Opp i neste måned.

– Jeg bruker løping som medisin, og det er min hobby. Det er helse i hver svettedråpe, uttaler den tidligere læreren.

Høimyr applauderer for at motbakkeløp kom som en farsott i Norge for rundt ti år siden. Det passer ham perfekt.

– Jeg trener mye i terrenget i åsene på begge sider av Drammen. Og i Lier har jeg vært med i Eggekollen Opp en fem-seks ganger. Det som er så fint med Landsfallhytta Opp er at det går i mørket og danner en fin atmosfære i åsen, uttaler han.

Tormod, som løper for Sturla, er ellers med i Markakarusellen som i de 46 foregående år.


3,4 kilometer

Det er Sturla som er arrangør. Starten går ved Thorleif Haug-statuen ved Drammen sykehus. Herfra går løypa oppover byens eldste lysløype. Underlaget er grus med unntak av to hundre meter med gress/sti på Nepejordet.

Lengden på motbakkeløpet er 3,4 kilometer og stigningen er på 335 høydemeter. Mål er lagt til Landfallhytta, en restaurant og utkikkspunkt plassert ved foten av marka.

I de siste årene har om lag 200 deltakere vært med i Landfallhytta Opp.

Løyperekorden for menn innehas av Ferdinand Kvan Edman, Sturla, og lyder på 15.50 (2012). I kvinneklassen er det Karoline Simpson-Larsen, Vargar, som har rekorden med tiden 17.55 (2015).